Ha az elmúlt heteket nem egy lakatlan sziget homokos tengerpartján töltötted - ahol TV és internet híján a homokvárépítés rejtelmeit tanulmányoztad - akkor bizonyára hallottál már ezt-azt a szakképzési hozzájárulás 2012-es változásáról. :(

 

Ebben a bejegyzésben pont ezeket az információ darabkákat szeretnénk összerendezni, hiszen eddig sok cég a szakképzési hozzájárulás terhére valósított meg kompetenciafejlesztő tréningeket, prezentációs technika képzéseket, és vezetői tréningeket, amelyek fontos kiegészítését adták egy csapatépítő tréningnek.

Tehát a blogunk címétől kicsit eltérve, ezúttal nem a csapatépítés, hanem a szakképzés lesz a téma!

A szakképzési hozzájárulás mértéke, és alapja:

A szakképzési hozzájárulás mértéke 2012-től az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék 1,5 százaléka.

A szakképzési hozzájárulásra kötelezettek köre:

Minden belföldi székhelyű

  • gazdasági társaság,
  • szövetkezet (kivéve lakásszövetkezetet, szociális szövetkezetet, iskolaszövetkezetet),
  • állami vállalat, erdőbirtokossági társulat, vízgazdálkodási társulat (kivéve a víziközmű-társulatot),
  • ügyvédi iroda, végrehajtó iroda és szabadalmi ügyvivő iroda,
  • közjegyzői iroda,
  • a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott egyéni vállalkozó,
  • egyéni cég.

Ezen kívül szakképzési hozzájárulásra kötelezett a belföldön vállalkozási tevékenységet folytató, külföldi székhelyű jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező társas cég, személyi egyesülés, és egyéb szervezet is, ha belföldön telephellyel, fiókteleppel rendelkezik.

A szakképzési hozzájárulás fizetése:

A szakképzési hozzájárulásra vonatkozó bevallási és befizetési kötelezettségek is változnak. 2012-től a szakképzési hozzájárulást minden adózónak a naptári évre kell megállapítani. Az éves bevallást elektronikus úton kell teljesíteni az NAV részére az év végi különbség befizetésével együtt, amely a tárgyévet követő év február 25. napjáig esedékes.

Az adózó az év első 11 hónapjára vonatkozóan havonta szakképzési hozzájárulási előleget fizet a tárgyhónapot követő hó 12-éig. Az előleg mértéke a tárgyhavi bruttó kötelezettség, melyet időarányosan csökkenteni lehet a törvényben meghatározott ún. csökkentő tétellel.

A szakképzési hozzájárulást csökkentő tételek 2012-ben:

A szakképzési hozzájárulást gyakorlati képzés szervezésével teljesítő adózó a bruttó kötelezettségét az erről szóló kormányrendeletben meghatározott, gyakorlati képzési normatívák szerint számított összeggel csökkentheti.

Az egyik legfontosabb változás, hogy 2012-től nincs lehetőség csökkenteni a bruttó kötelezettséget sem fejlesztési támogatásról szóló megállapodással, sem pedig a saját dolgozók képzési költségének elszámolásával. Erre az utolsó lehetőség ez év vége, azaz 2011.12.31.!

A gyakorlati képzés jelentése:

A szakképzésről szóló törvényben meghatározott gyakorlati oktatási tevékenység, és minden olyan oktatási forma, amely a hallgatókat valamely munkakör ellátásához szükséges készségek megszerzésére készíti fel, és amelyeket a hallgatók az intézményben vagy azon kívül, a munkavégzéshez hasonló feltételek között sajátítanak el.

A szakképzési hozzájárulás változása csúsztatott adóévet alkalmazó vállalatok esetén:

Fontos tudni, hogy átmeneti rendelkezés vonatkozik a naptári évtől eltérő üzleti évet alkalmazó adózókra.  A 2011. évben kezdődő üzleti évre vonatkozóan, az üzleti év első napjától december 31. napjáig időarányosan a szakképzési hozzájárulásról szóló 2011. évi CLV. törvény hatálybalépését megelőzően hatályos szabályok szerint, a hatálybalépését követően pedig az új szabályok szerint kell teljesíteniük a szakképzési hozzájárulási kötelezettséget. Ennek megfelelően a 2011. évben kezdődő üzleti évre vonatkozóan 2012. február 25-ig soron kívüli bevallást kell benyújtani, illetve a jogszabályban előírt, saját munkavállalók képzési költségeinek elszámolásával kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettségét is teljesíteni kell.

Képzési célú támogatás:

Az új törvényben foglaltak szerint, képzési célú támogatás nyújtható azon társaság részére, mely legalább 50 fő részére munkahelyet teremt, illetve azon társaság részére is, mely olyan tanműhely létesítését tervezi, amelyben iskolai rendszerű szakképzés keretében tanulószerződés alapján folytatott gyakorlati képzést nyújtana.

A végére egy kis pozitívum:

A saját dolgozók idei képzéséhez azonban még 2011.12.31-ig felhasználható a szakképzési hozzájárulás. Erről szívesen ad felvilágosítást Komár Péter a 388-1099-es telefonszámon, vagy további infókat találsz a Lighthouse Training Kft. szakképzési hozzájárulással foglalkozó weboldalán, ahonnan egy hasznos információs füzetet is letölthetsz.

Szakmai forrás: [adoforum]

A bejegyzés trackback címe:

https://csapatepites.blog.hu/api/trackback/id/tr543422438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása