Mivel a tavasz a megújulás és megszépülés időszaka, ezért mi is felvarrtuk 3 éves weboldalunk ráncait és frissített tartalommal köszöntünk Téged!

Összegyűjtöttük az 52 legszórakoztatóbb és leghatásosabb csapatépítő élményprogramunkat. Az új struktúrát pedig igyekeztünk úgy kialakítani, hogy segítse az eligazodásodat, bármilyen típusú megoldást is keresel.

A következő kategóriákba tartozó programok széles tárháza vár rád a megújult TeamFun oldalon:

Brit tudósok bebizonyították, hogy egy átlagember intenzív figyelme maximum 20-25 percig tartható fenn, és a 72. slide, a 23. exceltábla, vagy a 3. prezentáció után csak az előadók boldogok.

Ha egy konferencián nincs legalább ugyanannyi idő a társas kapcsolatok építésére, mint a szakmai munkára, akkor a közönség el fog aludni, vagy az előadók felmenői heveny rekeszizomgörcsre számíthatnak a folyamatos csuklás miatt.

Ezt a hiteles forrásból származó eredményt mi sem hagyhattuk figyelmen kívül, és kötelességünknek éreztük, hogy felhívjuk rá a Ti figyelmeteket is.

Szigorúan tudományos előírás alapján a következő konferencia-lazító játékokat javasoljuk Nektek megvalósításra a 2012-es évindító rendezvényeteken:
 

 1. Várostrom - Konferencia színesítő csapatépítő kalandjáték

  A történet a középkori Camelotban játszódik, ahol éppen új királyt választanak nemes csapatépítő küzdelmek során. A trónért több lovagrend küzd. Az, hogy végül melyik lovagrend nyeri el a trónt, kemény küzdelmek során dől majd el. A játékban várépítők, kovácsok, lövészek szerepeit öltitek magatokra. A harci   sminkek alatt rá sem fogsz ismerni az önfeledt kollégáidra!


 2. Megy a gőzös - Workshop felrázó csapatjáték

  Egy jó csapat olyan, mint egy expressz-vonat! Elől van a húzóerő, a mozdony (vezetőség) aki húzza, irányítja a kényelmes vagonokat; a büfé kocsi (back office) ellátja a vonatot, az utasokat; az első osztály (menedzserek) gondoskodnak a VIP ügyfelekről;  a másodosztály (dolgos kezek) viszi az utasok, ügyfelek többségét. A feladat egy különleges, vasúti szerelvény megépítése, majd bevezetése.
   
 3. Bűntény a teremben - Interaktív krimi

  Az interaktív krimi kifejezés alatt mi kimondottan csapatépítésre kifejlesztett krimijátékot értünk,  azaz a résztvevők csapatalakítás után szerepeket játszanak, “színházi” helyzetekben nyomoznak a gyilkos után, tárják fel az összefüggéseket és győzik meg csapattársaikat igazukról, vagy épp annak ellenkezőjéről.


   
 4. Welcome to Hungary - Csapatépítő városfelfedező játék

  A városfelfedező csapatépítés során a csapatok önállóan, kísérő nélkül, térképpel, fényképezőgéppel és túlélő-felszereléssel (pálinka, túró rudi, ásványvíz, szendvics), gyalogosan és a helyi közlekedési eszközökkel (földalatti, sikló stb.) fedezik fel a látnivalókat. Útjuk során humoros és kreativitást igénylő csapatépítő feladatok sorát kell megoldaniuk (pl. hurkatöltés, népdal eléneklése a belvárosban).

   
 5. Al Capone bűnbarlangja - Konferencia lazító játékterem

  Al Capone bűnbarlangjában a szerencsejátéké, a szeszé, a fegyvereké a főszerep. A vendégek betekintést nyerhetnek a gengszterek világába, részesei lehetnek a '20-as évek Amerikájának.
  A bűnbarlangba érkezőket különböző csapatépítő feladatok várják pl. célba lövés, hazugságvizsgáló kézremegés teszt, stb.

 

A továbbiakban is állunk rendelkezésetekre csapatépítéssel, és céges élményprogramokkal, de kérjük, hogy a kockázatokról, és mellékhatásokról olvassátok el betegtájékoztatónkat, vagy kérdezzétek meg értékesítőinket és trénereinket! :)

Ha az elmúlt heteket nem egy lakatlan sziget homokos tengerpartján töltötted - ahol TV és internet híján a homokvárépítés rejtelmeit tanulmányoztad - akkor bizonyára hallottál már ezt-azt a szakképzési hozzájárulás 2012-es változásáról. :(

 

Ebben a bejegyzésben pont ezeket az információ darabkákat szeretnénk összerendezni, hiszen eddig sok cég a szakképzési hozzájárulás terhére valósított meg kompetenciafejlesztő tréningeket, prezentációs technika képzéseket, és vezetői tréningeket, amelyek fontos kiegészítését adták egy csapatépítő tréningnek.

Tehát a blogunk címétől kicsit eltérve, ezúttal nem a csapatépítés, hanem a szakképzés lesz a téma!

A szakképzési hozzájárulás mértéke, és alapja:

A szakképzési hozzájárulás mértéke 2012-től az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék 1,5 százaléka.

A szakképzési hozzájárulásra kötelezettek köre:

Minden belföldi székhelyű

 • gazdasági társaság,
 • szövetkezet (kivéve lakásszövetkezetet, szociális szövetkezetet, iskolaszövetkezetet),
 • állami vállalat, erdőbirtokossági társulat, vízgazdálkodási társulat (kivéve a víziközmű-társulatot),
 • ügyvédi iroda, végrehajtó iroda és szabadalmi ügyvivő iroda,
 • közjegyzői iroda,
 • a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott egyéni vállalkozó,
 • egyéni cég.

Ezen kívül szakképzési hozzájárulásra kötelezett a belföldön vállalkozási tevékenységet folytató, külföldi székhelyű jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező társas cég, személyi egyesülés, és egyéb szervezet is, ha belföldön telephellyel, fiókteleppel rendelkezik.

A szakképzési hozzájárulás fizetése:

A szakképzési hozzájárulásra vonatkozó bevallási és befizetési kötelezettségek is változnak. 2012-től a szakképzési hozzájárulást minden adózónak a naptári évre kell megállapítani. Az éves bevallást elektronikus úton kell teljesíteni az NAV részére az év végi különbség befizetésével együtt, amely a tárgyévet követő év február 25. napjáig esedékes.

Az adózó az év első 11 hónapjára vonatkozóan havonta szakképzési hozzájárulási előleget fizet a tárgyhónapot követő hó 12-éig. Az előleg mértéke a tárgyhavi bruttó kötelezettség, melyet időarányosan csökkenteni lehet a törvényben meghatározott ún. csökkentő tétellel.

A szakképzési hozzájárulást csökkentő tételek 2012-ben:

A szakképzési hozzájárulást gyakorlati képzés szervezésével teljesítő adózó a bruttó kötelezettségét az erről szóló kormányrendeletben meghatározott, gyakorlati képzési normatívák szerint számított összeggel csökkentheti.

Az egyik legfontosabb változás, hogy 2012-től nincs lehetőség csökkenteni a bruttó kötelezettséget sem fejlesztési támogatásról szóló megállapodással, sem pedig a saját dolgozók képzési költségének elszámolásával. Erre az utolsó lehetőség ez év vége, azaz 2011.12.31.!

A gyakorlati képzés jelentése:

A szakképzésről szóló törvényben meghatározott gyakorlati oktatási tevékenység, és minden olyan oktatási forma, amely a hallgatókat valamely munkakör ellátásához szükséges készségek megszerzésére készíti fel, és amelyeket a hallgatók az intézményben vagy azon kívül, a munkavégzéshez hasonló feltételek között sajátítanak el.

A szakképzési hozzájárulás változása csúsztatott adóévet alkalmazó vállalatok esetén:

Fontos tudni, hogy átmeneti rendelkezés vonatkozik a naptári évtől eltérő üzleti évet alkalmazó adózókra.  A 2011. évben kezdődő üzleti évre vonatkozóan, az üzleti év első napjától december 31. napjáig időarányosan a szakképzési hozzájárulásról szóló 2011. évi CLV. törvény hatálybalépését megelőzően hatályos szabályok szerint, a hatálybalépését követően pedig az új szabályok szerint kell teljesíteniük a szakképzési hozzájárulási kötelezettséget. Ennek megfelelően a 2011. évben kezdődő üzleti évre vonatkozóan 2012. február 25-ig soron kívüli bevallást kell benyújtani, illetve a jogszabályban előírt, saját munkavállalók képzési költségeinek elszámolásával kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettségét is teljesíteni kell.

Képzési célú támogatás:

Az új törvényben foglaltak szerint, képzési célú támogatás nyújtható azon társaság részére, mely legalább 50 fő részére munkahelyet teremt, illetve azon társaság részére is, mely olyan tanműhely létesítését tervezi, amelyben iskolai rendszerű szakképzés keretében tanulószerződés alapján folytatott gyakorlati képzést nyújtana.

A végére egy kis pozitívum:

A saját dolgozók idei képzéséhez azonban még 2011.12.31-ig felhasználható a szakképzési hozzájárulás. Erről szívesen ad felvilágosítást Komár Péter a 388-1099-es telefonszámon, vagy további infókat találsz a Lighthouse Training Kft. szakképzési hozzájárulással foglalkozó weboldalán, ahonnan egy hasznos információs füzetet is letölthetsz.

Szakmai forrás: [adoforum]

Szeptemberrel az év is a célegyenes felé fordul csakúgy, mint a cégek. Ekkorra már a legtöbb vezető fejében megérett az a gondolat, hogy bizony ráférne a csapatra egy felrázó, összetartó, beindító csapatépítő tréning.

Ha Te, kedves olvasó, szintén olyan vezető vagy, aki évek óta rendszeresen jár a kollégáival csapatépítésre, akkor mostanra már biztosan nagy szükségét érzed valami újdonságnak. Valami vérpezsdítő, színes, szagos, dallamos őrültségnek.

Mivel mi a Lighthouse Trainingnél 1997. óta több száz hasonló cipőben járó vezetővel dolgoztunk már, így ez a kérésed nem ér minket meglepetésként, sőt! Hónapok óta azon munkálkodunk, hogy az őszi tréningszezont egy új élményprogrammal tudjuk nyitni.

Terveztünk, szerveztünk, teszteltünk és most örömmel osztjuk meg Veled is a munkánk eredményét. :)

A legújabb céges élményprogramunkkal a curry illatú, izgő-mozgó, színes Indiát hozzuk el Nektek. A címe:
 

 

A csapatépítés lényege

A Riksa Rally élményprogramunk próbára teszi és egyben inspirálja a csapat kreativitását és ügyességét fél napos vagy egy napos játékos csapatépítés keretében.

A konkrét küldetés

Csapatonként 1-1 riksa megtervezése és elkészítése könnyen használható elemek segítségével. Az életnagyságú riksának egy kisebb terhet is el kell bírnia. Egy igazi indiai riksának egyedi a sminkje, ezért egyedi dekorációval, kiegészítőkkel kell felszerelni a járművet, melyet külön díjazunk.

A kész riksákkal megrendezzük a hotel parkjában a Riksa Rallyt. Az a csapat nyer, aki a legstabilabb járművet tervezte és építette meg, ezért a futamok során a leggyorsabb lett.

További információt a csapatépítő tréningjeinkről, céges élményprogramjainkról, és kompetencia fejlesztő képzéseinkről a Lighthouse Training Kft. weboldalán találsz, de ha kérdésed van, nagy örömmel fogadjuk hívásodat a 388-1099-es telefonszámunkon!

„- Húúzd! Húúzd!
- Jobbra! Nem arra! Neked jobbra! Érted mostmár?
- Nem éérted? Húúzzad már rendesen!

Szó szerint pezsgett a Duna vize az evezőink fordulatszámától, ahogy próbáltuk bejátszani a társ kenukkal közösen a palackot a gumi karika közepébe.

A három kenu végére kötött kötelek 1-1 fa ágain átdobva a csatorna közepén voltak összekötve egy palack nyaka körül. És csak akkor járhattunk sikerrel, ha minden hajó a megfelelő erővel evezett a megfelelő irányba!

A hajók legénysége azonban egyszerre próbált úrrá lenni a káoszon, és mi, csapatkapitányok egymást túlkiabálva igyekeztük irányítani a legénységünk tagjait. Hiába egyeztünk meg előre a szabályokban, ilyen adrenalin szint mellett egyszerűen lehetetlen volt visszafogni magunkat.

Attiláék és Gyuriék csapata is tépte a vizet az evezőikkel, igaz, mi se tétlenkedtünk. Az a palack viszont nem akarta megtalálni a helyét!

A 3.-4. nekifutás után „elszakadt a cérna” Gyuriéknál. Nem szóltak semmit, csak elkezdtek őrült módon evezni. Nem volt mit tenni, követtük Gyuriékat, mi is evezni kezdtünk, ahogy Attiláék is, mert hátha most sikerül…

A nagy erőlködésben néhány pillanat múlva Gyuri elfáradt, és fel akart állni, hogy ezzel jelezze a többieknek: fejezzék be az evezést, és pihenjenek. De azzal a mozdulattal, ahogy felemelkedett az üléséről, a hajó megbillent, és mindannyian beleborultak a hűvös vízbe.

Ezzel megszűnt az irányukból az ellenállás, és a palack – mintha csak épp erre várt volna – lazán becsúszott a vízen úszó gumiba!”

Szabolcs, egy banki osztály vezetője

Gyertek, és tegyétek próbára Ti is koordinációs képességeteket
a Szigetköz eldugott kis csatornáin!


A feladat

Indiánkenukkal fedezzük fel a Szigetköz vadregényes tájait. 550 km rejtett útvonal, sebes zúgók, egyedi madárvilág kormoránokkal és kócsagokkal. Az irodai és számítógépbetyárok számára teljes felüdülés a nyugodt, technikás és barátságos hazai „Okavango-delta".

A küldetés

Dunakilitiből indulva az evezési tudásszintnek megfelelő útvonalakat választunk. A 3-3,5 órás csapatépítés közel hozza a természetet és a legénységeket egymáshoz. A nap süti a hátunkat, a szél borzolja hajunkat, a vízipisztoly és a fröcskölő bajnokság elmaradhatatlan. A déli megálló egy hangulatos szigetközi csárdánál lesz, ahol hideg sör, frissítő és egy kiadós magyaros ebéd vár bennünket.

A délutáni evezés vízi csapatépítő játékokkal tarkítva vezet minket vissza a startpontba, egy másik folyószakaszon. A víziszonyosok drótszamáron, azaz kerékpáron barangolják be a szigetköz ökoparkját, a hallépcsőt és a holtág vízellátását segítő fenékküszöböt. Az kötél-idegzetűek kipróbálhatják koncentrálóképességüket a 6-8 méteres lombmagasságban kifeszített 12 gyakorlatos kötélpályán.

A „Győztes Csapatok” sikerének alappillére: a csapattagok közötti bizalomszint, az egymás iránti feltétlen elkötelezettség. A sikeres célba éréshez a legénység tagjai között közösen kimunkált, jól működő módszerekre és megegyezések sorára van szükség, melyeket a biztos kezű kapitány egész úton alkalmaz és betartat a csapattal. Az egymás iráni elkötelezettség, a megegyezések alkalmazása és az egyéni alázat a csapat sikeréért, ez a „Győztes Csapatok” filozófiája.

A "Győztes Csapat" állapot eléréséhez egy 5 szintű outdoor tréningsorozatot dolgoztunk ki, melynek a neve Winning Team 5.

 

Mit is jelentenek az egyes szintek?

 

1. szint: Bizalomépítés

Célja: Az egyének együttműködési szintjének fejlesztése; a résztvevők közötti bizalmi háló kialakítása; annak megértése és megtalálása, hogy mi a szerepem a csapatban.

A tréning várható haszna:

 • Az egyén felismeri, megformálja a saját szerepét ebben a csapatban.
 • Fejlődik az egyén együttműködő készsége.
 • Fejlődik a csapattagok közötti hatékony kommunikáció.
 • Az egyén tapasztalatokat gyűjt belső erejéről, teljesítőképességéről.
 • Ráérez, hogy "csapatban bármit meg tudunk csinálni".
 • Tágítjuk az egyén és a csapat jelenlegi komfortzónáját.
 • Fejlesztjük a csapatban történő problémamegoldást.

 

2. szint: Elköteleződés

Célja: Az egymás iránti elkötelezettség kialakítása a csapattagok között; a közös teljesítmény alapjainak lerakása.

A tréning várható haszna:

 • Befejezzük az egymás iránti bizalomépítés 80%-át.
 • Tudatosabb szerepvállalásokat tapasztalunk a résztvevőktől a csapatmunkában.
 • Következő szintre kerül az egyén együttműködő-készsége a többiekkel.
 • Megismerik a saját és a csapattársak viselkedésstílusát (DISC modell).
 • Képet kapnak a csapatuk működési stílusáról: miben erős, miben gyenge a csapat.
 • Szinte valamennyi feladat végrehajtásakor csapatmunkát tapasztalunk, mert egyre több közös megegyezésre építenek már a résztvevők. Elhangzik itt-ott a „fél szavakból is megértjük egymást".

 

3. szint: Teljesítménymánia

Célja: A közös csapatteljesítmény lépéseinek, folyamatának végső kimunkálása és az egyén hozzájárulásának tudatosítása az egyes lépésekben.

A tréning várható haszna:

 • Véglegesítjük a csapatmunka lépéseit és folyamatát. Ez egy markáns, konkrét eredmény, amit a csapat együtt hozott létre és otthon tud használni.
 • Befejezzük az egyezségek megkötésének sorát a csapatmunkánkra.
 • A csapat büszke arra, hogy bármilyen kihívást képes feldolgozni, és azt szervezetten, csapatban teljesíteni.
 • Az egyének maximálisan beleállnak a szerepükbe és a többiek támogatására is tudnak koncentrálni.
 • Sikerélmények sorát és a "Mi bármit meg tudunk csinálni!" érzést élik át.

 

4-5. szint: Expedíción a Győztes Csapat

Célja: csúcsteljesítmény létrehozása nehéz körülmények között.

A tréning várható haszna: A csapat rövid idő alatt feldolgozza a kihívást és jó szereposztással belevág a megoldásba. Gyorsan old meg válsághelyzeteket.

Egyén: Megtapasztalta, hogy a pozitív gondolkodás, hit a közös akarat erejében a siker alapvető feltétele. Növekedett az önbizalom és a stressztűrő képesség. Felkészült nagyobb terhelésű időszakok és a stressz elviselésére. Hatékonyan osztja be energiáját.

Csapat: Kipróbált és tesztelt együttműködési alternatívákat és a sikerorientált gondolkodást. Mostanra begyakorolt módszereink és szabályaink vannak hirtelen bekövetkezett változások esetére. Nem kapkodunk, nem hagyunk esélyt az egymástól függetlenül indított akcióknak. Váratlan helyzetekben sem esünk pánikba.

Cég: Erőteljes, önálló csapat, letisztult együttműködési szabályok.

 

Érdekel, hogy a Ti csapatotok hanyadik szinten áll?

Töltsd le ingyenes Csapatszellem-szintfelmérő tesztünket ide kattintva, és mérd fel pár perc alatt!

További információt találsz csapatépítő tréningjeinkről, készségfejlesztő programjainkról, és céges rendezvényeinkről a Lighthouse Training weboldalán.

süti beállítások módosítása